Project Description:

The Queens Building was designed to house the School of Occupational Therapy and Physiotherapy. The accommodation includes a 120 seat lecture theatre, a gymnasium, anatomy rooms, seminar and classrooms, offices and common rooms.

The sloping site faces an existing U-shaped teaching building, screened by a plantation of semi-mature birch trees and a mature oak. Accommodationis organised around a courtyard, facing the existing trees, and completes the figure of the existing building opposite.

The entrances are stacked in a partly free-standing drum, the lecture theatre and gymnasium sitedat each end of the building with offices and general teaching rooms occupying its centre. West facing rooms are provided with external electrically operated sun blinds. The building is designed to be energy efficient using the high thermal mass of the structure and incorporating low-E glazing, high level of insulation, and energy saving artificial light.

The structure is an RC frame and ribbed flooring spanning the full building width, with dry partitioning maximising the internal spaces.

External materials include an engineering brick and reconstructed stone block base with string courses and parapets in engineering brick and render in-fill panels. Windows and rooflights are in coated metal.

In 2001 the Anatomy suite was upgraded together with other internal alterations as part of the University’s continuous building  programme.

"It is a credit to the clear thinking of the client, and to the capacity of the architect to listen, that the building manifestly satisfies every aspect of its brief to produce a work of architecture that captures in some extraordinary way the ethos and aspirations of the institution.

Sensitively planned and meticulously detailed, the building was clearly constructed with an exceptional degree of care and attention. The result of this is that, after its first year of occupation, it looks in perfect condition and well able to stand the rigours of student use."

Comment by the jury for the RIBA Award

Posted 31st May 2012
By Southstudio


Client: University of East Anglia

Architect: John Miller + Partners

Contractor: Higgins

Value: £3.4M

Status: Completed 1993

Photographer: Dennis Gilbert / View

Awards:

  • Civic Trust Commendation 1997
  • Lighting Design Award 1995, Commendation
  • RIBA National Award for Architecture, 1994
  • RIBA Regional Award for Architecture, 1994
  • Short-listed for the Mies van der Rohe Pavilion Award for European Architecture, 1994