Belsize Park Villa

An art historian and a homeopath commissioned Southstudio to reorganise their detached Victorian villa into an integrated home with individual work areas. The challenge was to transform what had been a former guesthouse, comprising many small rooms and contorted circulation, into a coherent and generous whole.

The upper ground floor rooms are re-planned to improve the flow from arrival to reception areas. A new Bulthaup kitchen and dining space links directly to the rear facing living room, with an external terrace and staircase to a newly laid out walled garden. The upper floors are given over to bedrooms with ensuite, a family TV room, work and utility areas.

A refurbished side entrance provides separate access to the re-configured homeopathic suite, which opens out a former warren of smaller rooms. At the lower ground floor level, a private study, library and archive are housed in the new extension linking to the garden via large sliding doors.

The controlled architectural detailing and decoration throughout, create the ambiance of bright enhanced space and contemporary lines, in keeping with the clients’ aspirations.

 

Architect: Southstudio

Contractor: Structum

Garden Designer: Joanne Bernstein

Photographer: Chris Snook

Status: Completed 2018