Hillside Redevelopment

Hillside forms the main residential part of The Stonebridge Redevelopment. The site fronts a busy road to the North and the Grade II Listed Stonebridge Primary School to the South. The programme includes 100% affordable housing, space for community / commercial use at street level, and an enlarged public open space to the west. All of the significant mature trees on the site have been retained, and carefully integrated into the proposals.

Planning guidance supported residential blocks up to 6 storeys high on the site, but with key views being provided along Hillside toward the school building. There was also a need for on-site parking, improved traffic access for residents and the adjacent school, servicing and emergency vehicles.

The proposal provides 51 affordable rented homes in a mix of one to three bedroom apartments, each with dual aspect and a private balcony. The building is designed as two separate residential blocks, one six storeys high and the other four storeys high set apart on a common single storey podium. This concept provides the required views of the Listed School building, reduces the building bulk along Hillside and maximises the opportunity for dual aspect residences. Accessible shared communal space for residents is also provided on the podium.

Active frontage is created by ground floor apartments flanking the communal entrances to the residential blocks. The street scene is further animated by the long street frontage of commercial space for community use along Hillside.

An enclosed parking lot is contained within the podium, with access provided off a new loop road. This new route facilitates traffic circulation, promotes pedestrian safety, and addresses drop-off and school servicing with minimum impact on the green space. All mature trees are retained and augmented with new planting to soften visual impact of parking and access.

The consented master plan proposes a reconfiguration of open space along the line of the canal feeder. This proposed linear park stretches from Hillside at the northern threshold to the Stonebridge residential area and Milton Ave at the southern boundary. The open space also creates new East / West crossing routes, linking new school entrances to the adjacent housing.


The park combines existing tree planting with new landscaping and activity spaces, to create a vibrant new amenity space. It will contain equipped play spaces suitable to serve the whole community while promoting rich biodiversity.


The Hillside proposal is high quality, welcoming architecture, designed to maximise the site’s potential. It contributes to a sense of community by reinstating development along Hillside, it respects the setting of the heritage asset, and provides an exciting communal green space.

 

Client: London Borough of Brent

Architect: Southstudio

Team:

  • Employers Agent: Pellings
  • Structural Engineer: Price & Myers
  • Services Engineer: Hydrock
  • Landscape Architect: BDP Landscape
  • Cost Consultant: Pellings
  • Transport Consultant: TPA
  • Planning Consultant: JLL
  • Contractor: Higgins


Value: £24 Million

Status: On site